Tanker

Tanker

Gravko/Blog

Bloggen er en del af gravko.com

Fordærvets sommer fører ind i en anden verden

HørtPosted by Majbrit Høyrup Mon, January 21, 2019 13:41:19
… skriver Buch's Books her om denne og fem andre noveller fra antologien Krinoline og Kedsomhed.

  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post100

Menneskesamleren skal også fremhæves

HørtPosted by Majbrit Høyrup Thu, November 22, 2018 13:26:52
Novellen Menneskesamleren fra antologien De fremmede skal også fremhæves, skriver Jette i sin anmeldelse på Gysersiden.dk
Antologien kan købes på forlagets hjemmeside, eller lånes på biblioteket.

  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post98

Slidte dukker prist

HørtPosted by Majbrit Høyrup Tue, May 09, 2017 14:37:51
Novellen "Slidte dukker" fik Niels Klim prisen for årets bedste science fiktion langnovelle 2016.
Jeg er meget beæret!

Jeg havde selv tippet enten Steens Knudsens "Møde" eller en af Amdi Silvestris fine lang-noveller som vindere.

Når man skriver meget lidt, udgiver endnu mindre og slet ingenting tjener på sin skrivning, så varmer det rigtig meget at få en læserpris.

Slidte dukker
handler om fantastisk teknologi - og den pris der skal betales for at bruge den. Novellen er udgivet i antologien Lidenskab og lysår fra forlaget Science fiktion cirklen. Bogen kan lånes på biblioteket eller købes direkte af forlaget her.

Det var en meget svær historie at skrive, fordi der var hårde tider privat imens jeg skrev den. Jeg baksede med den tørre, videnskabelige stil. Jeg ville have tonen til at være som en videnskabelig rapport. Den måtte en tur i skuffen. Der gik halvandet år fra første udkast til den sidste udgave.

  • Comments(2)//blog.gravko.com/#post93

Hundrede ord for ak

HørtPosted by Majbrit Høyrup Thu, February 16, 2017 15:56:38
Om den bulgarske sangtradition.

Trods god vilje og ti års engagement i et bulgarsksyngende folkemusikkor, er det endnu ikke lykkedes mig at lære bulgarsk. Når bulgarere taler sammen lyder det fortroligt, og det føles som om jeg kan forstå det. Men det er kun sprogtonen, jeg kender. Dirigenten, som er korets eneste bulgarer, må oversætte teksterne.

- Hvad betyder det ord? spørger sangerne.

- Det betyder "ak".
- Og hvad betyder så dette ord?

- Det betyder også "ak," siger dirigenten.

Måske er der hundrede ord for ak på bulgarsk. Mens det Osmanniske rige (bl.a) undertrykte bulgarerne var der mange gode grunde til at skrive klagesange. Ud over det kan man beklage livets ulykker i almindelighed og i særlig grad begræde ulykkelig kærlighed.

Ægtemanden bragte le Mystere des voix Bulgare-pladen ind i ægteskabet. Jeg hørte den igen og igen. Helst alene. Disse sange er så inderlige at de skaber et rum af næsten ubærlig oprigtighed omkring sig. Hvordan er det overhovedet muligt at synge en sang som "Kalimanku"? Det er gåden, mysteriet. Hvem var disse trinde, selvsikre bondekoner med armene i siden?

På en badeferie i Bulgarien var vi omgivet af højtalere og pop allevegne. Det var umuligt at finde et sted at spise i fred og umuligt at sove i larmen, der blev ved til midnat. Vi købte en udflugt op i bjergene med jeep og vores chauffør og guide undskyldte mange gange at radioen var i stykker. Da vi havde kørt et stykke tid gav de sig til at synge. Chaufføren sang bordun - en lang tone, en drone, og guiden sang melodien, som viklede sig tæt rundt om dronen. Jeg sad og forsøgte at være usynlig så de ikke skulle komme i tanker om os og holde op. Når den slags sker, og folk bryder ud i sang, fordi de har lyst til det og ovenikøbet flerstemmig sang, så føler jeg, at jeg har fået en gave.

Vi besøgte en gård i bjergene som måske var et frilandsmuseum? eller måske ikke, hvor værtsparret var trukket i folkedragter - eller havde deres hverdagstøj på? Jeg fik lov at låne en stribet uldnederdel og værtsparret sang nogle flere folkesange for os. Jeg var i himlen.

Det bulgarske statsradiokor synger korarrangementer af traditionelle sange. Det er startet som en modvægt mod Sovjetiske Imperiums kulturimperialisme, omtrent som dansk alsang under besættelsen. Bulgarske folkemindesamlere og komponister har udtrykt deres modstand og bulgarske nationalisme med disse fusionsmesterværker der kombinerer den direkte og specielle sangstil med vestlig, polyfon kunstkomposition. Jeg er særligt vild med Krassimir Kyurchinski og den nulevende Gyorgi Andreevs værker. Kyurchinskis kompositioner er vanvittige. For at kunne synge dem, må man sætte sig selv i en særlig, halvhysterisk stemning. Hans ting er humoristiske og måske på grænsen til det pretentiøst vanskelige. Sammenlign f.eks den folkelige version af "Dilmano Dilbero" med Kyurchinskis.

Andreevs sange er så tilsyneladende ligetil, men helt perfekte. De får mig til at tænke på Belá Bartóks* teorier om den "naturlige melodi."

Der er forskellige, regionale sangtraditioner i Bulgarien. I den ene region er der en forkærlighed for tætte klange, store og små sekunder som hviner i tænderne når man synger i fuld register. Blå akkorder, der kræver to hænder på klaveret.

Et andet sted er de glade for glissandoer. De lange melodilinjer bliver ekstra vemodige når tonen nærmest af sig selv falder ned i den næste frase.

Der er en overflod af skalaer ud over de kendte dur og mol. Den bulgarske musik er påvirket af Bulgariens placering mellem øst og vest. Man kan finde tyrkiske skalaer med forskellige op- og nedadgående tonerækker, kirketonearter, sigøjnermol og pentatone skalaer, der lyder kinesiske.

Har jeg snakket om de lange triller i fuld register* endnu? Vi har deltaget i workshops i Bulgarien og i Danmark med bulgarske sangerinder for at lære pr håndspålæggelse og mesterlæremagi. Det er nu meget enkelt. Man træner sin diafragma (ribbensmusklerne) op, så man kan sætte mere pres på mindre luft. Alligevel er det svært. Det er som at stå på ski, hvis man tvivler, så falder man. Ud over at man skal være i form, må man tro på sin stemme. Alt kan høres, personligheden og humøret går klart igennem. For at synge rent og højt må man have et sted i sig selv, der ikke lader sig påvirke af flygtige stemninger og usikkerhed.

Vores sangpædagog talte kun bulgarsk. Hun sang en frase for os, og vi sang efter. Hun stillede os op på en række - klassisk østeuropæisk sangpædagogik - lagde en hånd på vores mave, tog vores hånd og lagde den på sin mave, og lod os indsuge teknikken. gennem ørene og kroppen. Til at starte med var det skræmmende at slippe så meget lyd ud, helt alene, mens alle andre så og hørte det. Jeg føler mig stadig eksponeret på første sopranstemmen. Jeg er vild med at synge, men knap så glad for at være i fokus.

Der er ikke noget vibrato i bulgarsk sang.* Et voldsomt, wagnerisk halvtonevibrato vil være for upræcist i de tætte akkorder. En typisk sekvens består af en kort optakt, en lang bærende tone og en serie triller eller praltriller af samme slags, som enten gentages 3,4,5 gange fra samme udgangstone eller som en dobbeltserie af trillen først fra udgangstonen og så fra et sekund under, altid i et faldende antal og med et accelerando mod slutningen (selvfølgelig). Til sidst i frasen er der en afsluttende kort tone eller faldende række af korte toner. Eller et klik eller et hvin.

Ornamenter inde i melodien er ofte karakteristisk udsatte, så de falder lidt senere end man er vant til fra vesteuropæisk musik og gerne efter slaget. Jeg får en fornemmelse af et tilbageholdt vibrato, der bliver udløst sent, brat og kontrolleret. I vesteuropæisk musik kalder man det udsmykninger eller forsiringer, men det er ikke noget der kan fjernes; der findes ingen enklere versioner af sangene. Forsiringerne er en vigtig del af sangen.

Klangen i den bulgarske sang bliver ofte beskrevet som metallisk. Nu hvor jeg har sunget det så længe, kan jeg ikke høre det. Men jeg har ikke længere smag for den æteriske lillepigelyd som lader til at være moderne blandt vesteuropæiske popsangerinder. Popmusik er som at lytte til vaskemaskiner: tre toner og en maskinrytme.

Det jeg synes har været sværest at lære er rytmerne. Der er en forkærlighed for skæve rytmer: 5/8, 7/8, 11/8 og også 8/8, der er underdelt skævt feks: 12312312. Oveni det kommer synkoper, trioler og skiftende rytmer i samme sang. Nogle af rytmerne passer til særlige kædedanse, så er de horo - danserytmer. Jeg er ringe til at danse; det er sikkert derfor det er så svært for mig. Jeg er nødt til at holde øje med dirigenten konstant, selvom jeg ofte bare har lyst til at synge med lukkede øjne.

Tit er vores noder kun en skitse af alt hvad der sker i musikken. Triller og praltriller, hvin og klik er udeladt, fordi det er så selvfølgeligt, at de skal være der. Og netop skal synges sådan og på ingen anden måde - bortset fra i den næste bjergby, hvor de synger samme sang helt anderledes og det er præcis som det skal være og som den sang altid har været sunget.

Ofte giver det mere mening for medlemmerne i vores kor at tegne vores egne notater end at synge efter almindelige noder.

De kvinder, der synger i et bulgarsk folkemusikkor er specielle. Det er kvinder der dedikerer meget lang øvetid for en sjælden gang at optræde med en musik, der har et ret lille publikum. Det er svært at finde nye sangere, når der er nogle der forlader koret.

For nogle er klangen for anderledes, rytmerne for mærkelige, det hele er for svært at følge.

For mig er det ...musik. Alt hvad der kan ske i musik, sker i bulgarsk musik.

*Bortset fra et sjældent kvarttonevibrato som ganske få mestrer. Jvfr. det første link.

* Bela Bartok er ungarer og jeg fandt "Jeg har fanget mig en myg" på en CD i musiketnografisk museum i Budapest i en afsindig hurtig violinudgave. Men det er en anden historie.


*fuldregister = chest voice, talestemmens register, det midterste register.

KOPIER DIN EVT. KOMMENTAR INDEN DU FORSØGER AT POSTE DEN! SYSTEMET ER MERE USTABILT END RADIUM.

Note 7/3 2017: Historien bag den Vidunderlige Plade


  • Comments(2)//blog.gravko.com/#post91

Killinger er et dygtigt stykke håndværk

HørtPosted by Majbrit Høyrup Tue, December 29, 2015 17:57:31
Novellen Killinger er blevet udnævnt til den bedste af novellerne i H. Harksen Productions antologi Universets mørke af den flittige blogger og fremragende forfatter A. Silvestri. Læs resten af al den fine ros her på Silvestris blog.

I novellen Killinger har jeg prøvet en særlig fortællestil af. Et POV som er en my, en hårsbred fra karakteren, uden at være jeg-fortæller. Fortælleren løfter aldrig blikket fra hovedpersonens tanker. Jeg satte den regel for teksten, at novellen skulle føles som at gå gennem en gang med for lavt til loftet, så man må krumme sammen og bøje hovedet.

Silvestri skriver også generelt om novellers skæbne over tid - at de hurtigt bliver glemt, og at folk er holdt op med at læse noveller. Og det er sandt at meget tykke romaner pt er et større hit. Aviser og magasiner trykker ikke længere noveller eller romaner som føljetoner og Danmark har ikke et eneste rene novellemagasin længere. På den anden side kan novelleformatet noget særligt. Måske er det forfatternes format, analogt med musikere, der elsker fusionsjazz meget mere, end et ikke-musiker-publikum gør?

  • Comments(1)//blog.gravko.com/#post81

Søhest hører også til blandt de bedste

HørtPosted by Majbrit Høyrup Thu, December 10, 2015 11:51:43
Lige under overfladen 10, Som et urværk" er blevet anmeldt på Litteratursiden af Jette Holst. Hun skriver rigtig pænt om hele antologien og fremhæver et par stykker af novellerne.
Hun skriver bl.a: "... Majbrit Høyrups novelle ”Søhest” hører også til blandt de bedste. ... en nærmest socialrealistisk historie om socialt udsatte børn og deres muligheder."
Antologien kan købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget Science fiction cirklen.  • Comments(2)//blog.gravko.com/#post80

Søhest kommer med i LUO 10

HørtPosted by Majbrit Høyrup Thu, May 07, 2015 13:22:00
Min novelle "Søhest", som er en horror/socialrealisme/scifi-historie, kommer med i Science Fiction Cirklens årets Lige Under Overfladen-antologi. Antologien får navnet ” Som et urværk - Lige under overfladen 10” og bliver udgivet omkring september i år.

Jeg har skrevet lidt om novellens tilblivelse i dette indlæg.

De andre noveller i antologien bliver:

Forfatter ... Titel

Christian Kaarup Baron ... Arbejderrobotten

Lise Andreasen ... Choris paidia

Jacob Bo Nøddeskov Nielsen ... Det naturlige hjerte

Anne-Marie Træholt Rasmussen ... Et levende museum

Jon Terje Østberg ... Invasion i blåt

Morten Carlsen ... Jordbær med fløde

Vagn Grønkilde ... Julegaven

Gudrun Østergaard ... Kreds 11 mandag aften

Glen Stihmøe ... Med Bambi på Månen

Kim Foss ... Med et net i bagagen

Hans Peter Madsen ... Pindsvinet

Jesper Goll ... Postludium

Richard Ipsen ... Skøjteløber

Jesper Rugård Jensen ... Som en sommerfugl over markerne

Flemming R.P. Rasch ... Som et urværk

Thomas Daugaard ... Som venner vi skilles

Kristoffer J Andersen ... Sumpmus

Majbrit Høyrup ... Søhest

A. Silvestri ... Taxa

Lars Ahn Pedersen ... Århundredets mand  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post75

Killinger er veludført og meget skræmmende

HørtPosted by Majbrit Høyrup Thu, March 05, 2015 09:06:28
Min novelle Killinger i antologien Universet Mørke fra Harksens Forlag er veludført og meget skræmmende, skriver bloggeren Jette på Gyseren.dk bl.a. Følg linket og se hvad hun ellers skriver om de andre noveller og samlingen som helhed.

  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post73
Next »