Tanker

Tanker

Gravko/Blog

Bloggen er en del af gravko.com

Slidte dukker giver en etisk dimension

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Mon, December 05, 2016 12:44:22
... skriver anmelderen, Jette Holst bl.a på netmagasinet Gyseren.dk. Hun skriver at der er "et generelt meget højt niveau" i antologien Lidenskab og Lysår og udnævner
Ud af mørket
af Jesper Rugaard Jensen,
Slidte dukker af Majbrit Høyrup,
Genfærdenes Tårn
af Nikolaj Johansen,
Trippelkøb af Lars Behn-Segall,
Møde af Steen Knudsen,
Eftermiddag i parken af Jesper Goll,
Mærk fremtiden af Richard Ipsen,
Firmaets mand af Nikolaj Højberg
til sine favoritter.

  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post88

Søhest er mere subtil uhygge

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Mon, August 22, 2016 12:44:05
... skriver bloggeren Flasch her i sit indlæg om science fiction noveller fra 2015, der er værd at fremhæve.
Nu hvor folk har haft en chance for at læse Søhest, vil jeg afsløre en ting: Jeg skrev den med to læsninger i tankerne.
Da jeg fortalte om den alternative læsning til min (tidligere) skrivegruppe blev de (endnu mere) rasende. Måske har jeg ikke været tydelig nok med det, for ingen læsere har set det af sig selv.
Jeg må hellere lade være med at fortælle hvad det er for en anden tolkning jeg lagde spor ud til.

29/8 ... Læs novellen inden du læser kommentarsporet. Der spoiles :-) . Antologien kan lånes på biblioteket eller købes direkte af CFC  • Comments(5)//blog.gravko.com/#post85

Slidte dukker med i LUO 11

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Thu, May 12, 2016 13:30:09
Godt nyt!
Min novelle Slidte dukker kommer med i Science fiction cirklens Lige Under Overfladen-antologien nr 11 som får navnet Lidenskab og Lysår.
Gud ske lov for antologi-indkaldelser og deadlines! Ellers ville der ikke være andet end halvfærdige ting i min tekster-mappe. Slidte dukker har taget over halvandet år at skrive (færdig). Jeg har en idé til en selvstændig fortsættelse. Mere om det en anden gang.

Her er listen over alle de heldige der kommer med i LUO11 - som man kan se, er der mange gengangere fra de forrige LUO-antologier:

Forfatter___Titel
Bjarke Schjødt Larsen___Den danske kulturskat
Helle Perrier___DreamChild
Anna Dyhr___LorenzenDvale
Jesper Goll___Eftermiddag i parken
Nikolaj Højberg___Firmaets mand
Gudrun Østergaard___Flyvebladenes tid
Nikolaj Johansen___Genfærdenes tårn
Carl-Gustav WernerHDO___Margarethe mod nye mål
Viggo Madsen___Herligt er hypermans hop
Ellen Miriam___PedersenI 1923
A. Silvestri___I fædrelandets tjeneste
Manfred Christiansen___Jerndrømme
Niels Andersen___Kickstart
Morten Carlsen___Laikas Strand
Lise Andeasen___Lidenskab og lysår
Sara Buch___Mindbook vs. II
Christian Holger Pedersen___Mod død skal livet leves
Glen Stihmøe___Mord på Mars
Richard Ipsen___Mærk Fremtiden
Steen Knudsen___Møde
Torben Husum___Nettet over Berlin
Lars Ahn Pedersen___Rumkaptajnens kone
Majbrit Høyrup___Slidte dukker
hans peter madsen___Stoppested
Lars Behn-Segall___Trippelkøb
Jesper Rugård Jensen___Ud af mørket
Michael Andersen___Ukendt kode  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post84

Novelle nomineret til KLIMprisen

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Fri, February 26, 2016 15:06:52
Novellen Killinger fra antologien Universets Mørke er, sammen med fire andre gode noveller blevet nomineret til KLIM-prisen 2015.

Klimprisen er en pris for årets bedste, danskudgivne science fictionnovelle

Jeg har fået H.Harksens productions tilladelse til at offentliggøre novellen i afstemningsperioden fra 1. til 30 marts.
3. april 2016: afstemningsperioden er nu slut og man må købe bøgerne eller låne dem på biblioteket for at læse historierne.

  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post82

Afstemningstid for Klim-prisen

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Mon, February 23, 2015 12:10:43
Fra 1 marts kan man stemme på de bedste science fiction noveller udgivet på dansk i 2014. Alle læsere må stemme. Find en liste over de nominerede noveller på Ommadawns blog.
Opret din stemmeseddel via dette link. Der er 4 kategorier: Novelle, langnovelle, kortroman, oversat værk.
Sidste år kunne man læse de fleste nominerede noveller online i afstemningsperioden.

Min novelle Dommedagsdrømmere udgivet i Lige Under Overfladen 2014-antologien er også nomineret.
smiley Jeg er meget beæret og også forbavset.
Feltet er skarpt - men under alle omstændigheder er det dejligt at ens tekster bliver påskønnet.

Dommedagsdrømmere
foregår i nær fremtid i Århus Nord. Jeg havde ikke regnet med at folk uden for Århus ville kunne se det sjove i den, fordi de ikke med det samme opfatter, hvornår scenen i historien er anderledes fra det fysiske nu-Århus. Plus, at der ikke er ret meget handling i novellen. Dommedagsforberederklubben i Århus Nord holder møde, andet sker der ikke.
Novellen består af de forestillinger folk har om den RIGTIGE dommedag - den dramatiske og imponerende dommedag der vil gøre verden bedre, ikke den dommedag, hvor verden klasker sammen med et sagte suk.
Dommedagsdrømmere blev skrevet til antologien Undergang - men kom ikke med, derfor sendte jeg den i stedet til Lige Under Overfladen-serien, i det jeg fulgte forfatterrådet om straks at sende vragede tekster videre.


  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post72

The horror ... the horror

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Sun, February 15, 2015 15:55:45
Harksens forlag har udgivet en antologi med 12 uhyggelige historier, der kombinerer science fiction med horror.
Jeg bidrager med den skrækkelige historie Killinger, som er noget af det værste jeg nogensinde har skrevet. Historien var oprindeligt skrevet til en anden antologi-indkaldelse, men som det tit går, skred historien for mig og hovedpersonen satte sin egen dagsorden, så novellen ikke passede til den oprindelige ramme.
Novellen lå i skuffen et par måneder før Harksens forlag kom med en anden konkurrence som Killinger passer bedre til.

  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post71

På grænsen

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Wed, December 17, 2014 14:59:50
Flemming Rasch har anmeldt Lige under overfladen 9 - De sidste kærester på månen på sin blog.
Han skriver om min novelle Dommedagsdrømmerne bl.a: "Strengt taget er det ikke science fiction, men den bygger på meget af det samme stof som sf er gjort af. (...) Ganske underholdende og egentlig overbevisende nok, selv om personerne nærmer sig grænsen for hvornår det er karrikaturer."'
Og det er jeg glad for - selvom jeg selv synes at selvfølgelig er Dommedagsdrømmerne science fiction fordi fortællingen foregår i nær fremtid og fordi der hele tiden undervejs i fortællingen er forskydninger af nutidsrummet og især fremskrivninger af nutidige tendenser.
Historien er inspireret af National Geographics dokumentar tv-serie om survivialister; Doomsday preppers, men også af Bruce Sterlings roman "Distraction" der også foregår i et satirisk beskrevet nær-fremtids USA. Jeg tror jeg er en af de få ud over oversætteren, der kunne lide Distraction. Men til gengæld kunne jeg lide den så godt, at det er en af de få romaner jeg har læst to gange i træk i et stræk.

Dommedagsdrømmerne var egentligt planlagt til at være mere radikal i sin opbygning. Jeg forsøgte at få teksten til at passe ind i et fiktivt referat fra Dommedagsdrømmernes årlige generalforsamling, for jeg synes også det er sjovt at eksperimentere med formen på tekster. Men det endte med i stedet at blive en stafet af portrætter af alle klubbens medlemmer, hvor jeg skriver om deres respektive apokalyptiske forestillinger med "dækket tanke", sådan, Herman Bang-style.  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post69

Skrivestatus

SkrevetPosted by Majbrit Høyrup Sun, September 14, 2014 13:22:43
To noveller er på vej i trykken og har været det længe:
Killinger, som udkommer i antologien Universets Mørke fra Harksens forlag kommer nok en gang i september/oktober i år. Novellen er en ganske kort, isnende ækel horrornovelle. Jeg fraråder læsning af den.

Dommedagsdrømmere bliver en del af antologien De sidste kærester på månen, endnu en udgivelse i Science fiction cirklens Lige under overfladen-serie. Der er ikke sat nogen udgivelsesdato på endnu.
Redaktionen er ulønnet, så nogen gange kan det tage lang tid at færdigredigere bøgerne. Det har jeg efterhånden oplevet et par gange med de små, passionsdrevne forlag, som mine noveller er udgivet på, så jeg venter bare tålmodigt, meeeget tålmodigt.

Forfatterdrømmen går lige pt på at få skrevet noveller nok til en samlet udgivelse med mine tekster. Romanen er gledet længere ud i horisonten; det er så tilfredsstillende at skrive noveller.
Der var én der sagde til mig: Men hvorfor skriver du ikke mere i dette univers? Når læseren først har fundet ud af hvordan karaktererne er, og hvordan den underlige verden hænger sammen, så vil de gerne have mere. Også når det er så indviklet at forstå.
Men jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal skrive mere, når jeg har skrevet alt, hvad der var at fortælle i dén historie.

Jeg er ved at skrive to noveller færdig. Den ene mangler slutningens 2-3000 ord og bliver endnu en gang skrækkelig horror/socialrealisme/science fiction. Den er fortalt i første person ental og har skrevet sig selv, da jeg først kom i gang med den. Dvs. først skrev jeg strøtanker, drømme og stikord i månedsvis ...
Så snart jeg har et par fridage, skriver jeg slutningen; jeg ved lige hvad der skal ske og hvad hvem siger til hvem hvordan. Og der blir ikke ret meget redigering ud over at rette stavefejl, sætte kommaer og slette dobbeltord/indsætte glemte ord. Jeg startede for en månedstid siden med den. Det jeg har bøvlet mest med, er at skrive rundt om begreber og ord, som jeg ikke tror min uuddannede, men begavede, fortæller kender, f.eks: asymmetrisk og ovivipar. Det der har moret mig mest er at jeg har lagt spor ud til læseren, der først vil få læseren til at tro noget helt galt, men så bagefter forhåbentlig bliver: Nåh ja, selvfølgelig!

Den anden novelle er historien om de fortabte astronauter, som enten er færdig, eller skal skrives helt om. Måske fungerer det ikke med den alvidende fortæller? Der er tre personer i fortællingen, som den alvidende fortæller veksler mellem at fortælle om, og der er lange passager med beskrivelse og forklaringer. Jeg startede på historien i november sidste år og har ind i mellem måttet tvinge sætningerne ud af fingrene, så der er ikke rigtig fut i fortællingen. Jeg tror, jeg lader den ligge et halvt års tid og så kan jeg nok bedre se, hvad der skal gøres. De mennesker, der har været så søde at betalæse den, er kommet med modstridende råd. Så - fortællingen er ikke helt i skabet, men det er mig der må finde ud af, hvordan den skal redigeres eller skrives om.
For der er også gode ting ved historien: jeg synes den situation, som de stakkels astronauter har sat sig selv i, er interessant, selvom det ikke er særlig tjubang-dramatisk. - Det vil ikke være det rigtige at skrive eksplosioner og krimigåder ind i fortællingen, det er ikke integreret nok i ideen, og det vil tage læserens opmærksomhed væk fra det vigtige. De tre karakterer er hoppet ud af den karakteristik, som jeg startede med at skrive om dem, og er blevet til rigtige mennesker inde i mit skrivehovede.

Og så har jeg tænkt på forskellige selvstændige fortsættelser af de forskellige noveller jeg har skrevet. Så - der ikke nogen roman på vej, men måske mere om samme universer. Mere om det senere. Måske.  • Comments(0)//blog.gravko.com/#post68
Next »